Zomerworkshop Schier'oog - Stichting Djalidonkoli

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Het 19e Afrikaanse Percussie & Dansweekend op het eiland Schiermonnikoog
is van (1) 2 t/m 5 augustus 2019

Het 18de Afrikaanse Percussie & Dansweekend op het eiland Schiermonnikoog
van (2) 3 t/m 6 augustus 2018 was enorm geslaagd. Voor foto's: klik hier 

De 17e editie was weer geweldig! Voor foto's klik hier 
Foto's van de 16 editie klik hier 
Wordt lid van de Schiermonnikooggroep op FB om alle filmpjes te zien 

Inschrijven voor 2019 klik hier:

Aanmelden percussie   Aanmelden dans                        


 
 
 
 
Dans docent: binnenkort bekend

Sidiki Dembele komt uit een Malinese familie maar werd geboren en getogen in de Ivoorkust. Hij is een neef van Harouna en woont sinds jaren in Londen waar hij een indrukwekkende biografie heeft opgebouwed: docent bij WOMAD Schools, optredens met Salif Keita, WOMAD Festivals, Friends Tour met Mamady Keita, Solist van Afrika Afrika! Muzikant bij de Royal Shakespear Company in “Hamlet” en speelt niet alleen djembé en douns, maar ook ngoni, balafoon etcetc. We kunnen niet wachten tot hij naar Schier gaat komen!!! Hij staat bekend om zijn fantastische spel, overbrengen van zijn kennis en ook zijn altijd aanwezige humor. 

Harouna Dembele
Harouna uit Burkina Faso behoeft bijna geen introductie meer: over de hele wereld geniet men van zijn enthousiasme in zijn pittige lessen en energieke shows. Duidelijk en met veel spierkracht en een grote smile weet hij je boven je niveau te laten uitstijgen.
Meer info & video's over Harouna klik hier

 
 
 
 
Djembé en doundoun docent binnenkort bekend

Moussé Dramé kreeg in Senegal zijn djembé- en doundounopleiding in de bekende bambara griot familie Diabaté-Dramé-Cissoko. Naast solist djembé voor diverse balletten leerde hij ook sabar en seourouba. Vanaf zijn vijftiende toert Moussé door Europa als solist in diverse percussie- en dansgroepen en het geven van workshops. Sinds december 1998 genieten velen in Nederland tot in China van zijn energieke djembé en doundounlessen en workshops waarin hij percussieliefhebbers aansteekt met zijn kennis en plezier. Ook hij behoort tot de nieuwe generatie djembémasters die zijn traditie goed kent maar het meeneemt naar de toekomst. Moussé is tijdens het weekend jullie talking drumwekker en de heerlijke tussendoor-tunes verzorgen op zijn ngoni. Moussé verzorgt tijdens het weekend ook de talking drumlessen.


KORA WORKSHOPS met:
Abdoul Aziz Gob
is geboren in Frankrijk en speelt djembé sinds 1999. Vanaf 2003 studeerde hij de traditionele West Afrikaanse intensief met Kemo Soundioulou Cissoko en werd verliefd op niet alleen het spelen, maar ook het leren van de historische en culturele betekenissen van de ritmes.

Abdoul richtte zijn eigen djembéschool op in Boedapest (Hongarije) in 2005. Abdoul begon in 2006 de kora te studeren in de  Cissokho familie en voelde zich meteen thuis in dit instrument. Abdoul is niet alleen een fijne docent, hij is ook gespecialiesser in Muziektherapie en werkt met mensen met Alzheimer en iedereen die behoefte heeft: “It is wonderful to see what music does to people”. Abdoul gad ook workshops en optredens tijdens het Sziget Festival & Babel of Sound Festival en speelt ook de gnawa style.
Hij geeft wegens succes weer koralessen voor jullie en heeft maar 4-6 kora's bij zich dus schrijf je snel in!!!


BALAFOON WORKSHOPS met: Paul Nas 

Tijdens het weekend Schier geeft Paul kennismakingsworkshops voor djembefola en dansers (3 uur extra workshops naast de djembé workshop met extra bijbetaling). Maar je kunt met hem ook een volledig balafoonweekend van maken (8 uren balafoon en dan betaal je hetzelfde als een weekend percussieworkshops). 
Paul Nas Paul woont in Tilburg en is sinds 1993 bezig met West-Afrikaanse Percussie. Van 2001 tot 2010 speelde hij bij de band IDON! voornamelijk de Doun-sectie met zang. Hij schreef het standaardwerk ‘101 West Afrikaanse Ritmes’ en zijn website (www.paulnas.eu/wap), wordt al bijna 20 jaar wereldwijd geraadpleegd als naslagwerk voor de djembe-muziek.
Binnen Jeanpaul.cc Interactief Theater, ontwikkelt hij voorstellingen voor het basisonderwijs. Hierin wordt voorlichting en avontuur gecombineerd met muziek maken met grote groepen kinderen. ‘De Zongofamilie’ is hun succesvolste Afrika-kindervoorstelling. Sinds 15 jaar speelt en bestudeert hij de pentatonische Balafoon van Burkina Faso en Mali. Hij heeft lesgroepen verspreid over Nederland en hij ontwikkelde daarvoor een notatie-systeem en audio lesmateriaal. Jaarlijks gaat hij met enkele leerlingen naar Burkina voor inspiratie en nieuw materiaal. Youssouf & Ali Keita zijn daar zijn inspirators. Inmiddels richt zijn passie voor de balafoon zich ook op onderhoud en herstemmen van bestaande balafoons. 


Dansbegeleiding
 
 
 
 
 
Ibou N'Diaye is geboren en getogen in de één van de bekendste artiestenfamilies van Senegal. Zijn moeder is danseres en choreografe van het Nationale Ballet van Senegal. Zijn vader is de artistiek leider van Ballet Cinemeew en zijn grootvader: de beroemde percussionist Doudou N'Diaye Rose. Als 13 jarige speelde hij al in het Nationaal Ballet als solist djembé en sabar, waarmee hij toerde door Japan en Taiwan. Bovendien richtte hij met de artistieke adviezen van oom Kissima Diabaté zijn eigen groep Groupe Kiss op. Deze populaire groep jonge Senegalese artiesten staat bekend om hun nieuwe originele sabar- en djembé-arrangementen. Sinds een aantal jaren woont Ibou in Zwitserland waar hij vele lessen djembé en sabar geeft en danslessen begeleidt. Van Ibou’s ongelofelijke energie en enthousiasme gaan we ook dit jaar weer genieten als hij de danslessen begeleidt en hij geeft ook de sabarlessen!!!

Moussa Cissokho is geboren en getogen in de één van de bekendste kora griot artiestenfamilies (uit Mali) in Senegal. Zijn hele familie speelt de kora (en ook erg goed de andere West Afrikaanse instrumenten) en woont verspreid over de hele wereld waar ze bekende artiesten zijn. Zelf is Moussa neergestreken in Oostenrijk en toert door heel Europa met zijn traditionele bands maar ook zijn mix music band Al Nge Ya. Afgelopen Schiermonnikoog was het regelmatig kippenvel met het prachtige spel van Moussa tijdens de cooling down en de feestavonden. 


Sebastiaan de Vries drumt sinds zijn 14e en was veel in West-Afrika. Met veel enthousiasme en gedrevenheid geeft hij lessen en workshops: djembe en doundoun. Al jaren doet hij dansbelgeiding bij veel verschillende docenten. Op dit moment bij Serge Badoue in Schiedam. Na na jaren gewerkt te hebben in de journalistiek en ICT startte Sebastiaan in 2011 Afrika Percussie, waarmee hij Afrikaanse muziek onder de mensen wil brengen. Klik hier voor meer info
Programma 2 t/m 5 augustus 2019:
Aankomst: Vrijdag 2 augustus (of voor liefhebbers al op donderdag 1 aug)
Balafoonles: 15.00-16.00 
Korales: 16.30-18.00
Djembé & Doundounlessen: Alle groepen 16.30-18.30 van elke docent 1 uur
De beginners-halfgevorderde A groepen krijgen een uur les van de beide docenten waarvan je dat weekend les zal krijgen. Voor de halfgevorderden B en de (ver)gevorderde groepen geldt hetzelfde, alleen de 2 andere docenten. Vrijdag kun je nog beslissen of het niveau bij je past: hou jhet leuk voor jezelf
Afrikaanse danslessen: 15.00-17.00 
Zorg dat je op tijd vanaf de boerderij vertrekt trek zeker 30 minuten uit inclusief omkleden.
Pilatesles: 17.00-18.00 
Diner om 19:00 Met een lekkere Senegalese maaltijd. Teumbe en koksteam verzorgen de heerlijke maaltijden tijdens dit weekend.
Het hele weekend is er (gratis) thee en koffie om jullie vochtniveau op peil te houden. 's Avonds is er een barretje met zeer redelijke prijzen.

Zaterdag 3 augustus
Sabarles: 9.30-10.30
Doundounpercussieles: 9.30-10.30
Zangles: 9.30-10.30 
Korales: 10.30-11.30
Pilatesles: 11.00-12.00 
Balafoonles (voor hen die alleen balafoon volgen): 11.30-12.30 
Djembé & Doundounlessen
10:30-12:30 beginners (Moussé), halfgevorderden A (Sidiki), halfgevorderden B () en (ver)gevorderden (Harouna)
16:30-18.30 beginners (Sidiki), halfgevorderden A (Moussé), halfgevorderden B (Harouna) en (ver)gevorderden ()
Balafoonles: 15.00-16.00 (1 niveau)
Balafoonles (voor hen die alleen balafoon volgen): 16.30-18.30 
Afrikaanse Dans voor de percussiedeelnemers: 14.30-15.30 op de boerderij
Afrikaanse Dansles: 15.00-18.00
Afrikaanse zangles: 20.15-21.15 
Eten: 8:30-9:30 Ontbijt 13:00-13:30 Middageten (soep en brood) 19.00 Senegalese schotel.

Zaterdagavond rond 21:00 Kampvuur op de boerderij.

Zondag 4 augustus
Sabarpercussieles: 9.30-10.30
Doundounpercussieles: 9.30-10.30
Afrikaanse Zangles: 9.30-10.30
Korales: 10.30-11.30
Pilatesles: 11.00-12.00
Balafoonles (voor hen die alleen balafoon volgen): 11.30-12.30
Djembé & Doundounlessen
10:30-12:30 beginners (Moussé), halfgevorderden A (Sidiki), halfgevorderden B () en (ver)gevorderden (Harouna)
16:30-18.30 beginners (Sidiki), halfgevorderden A (Moussé), halfgevorderden B (Harouna) en (ver)gevorderden ()
Balafoonles: 15.00-16.00
Balafoonles (voor hen die alleen balafoon volgen): 16.30-18.30
Afrikaanse Dansles: 15.00-18.00
Eten: 8:30-9:30 Ontbijt 13:00-13:30 Middageten (soep en brood) 18.45 Senegalese schotel.

Zondagavond rond 20:30 (vertrek 20.00 uur v.a. de boerderij)
Swingende West-Afrikaanse avond met presentaties van de groepen en een optreden van de docenten en iedereen die op het podium wil komen. Dit alles in het Dorpshuis van Schiermonnikoog. Natuurlijk ook met lekkere tunes van DJ Joep. Eilanders zullen ook uitgenodigd zijn om jullie optreden te zien.

Maandag 5 augustus
Na het ontbijt (9.00-10.00): inpakken, opruimen en schoonmaken. En de gezamenlijke muzikale afsluiting om 12.00 uur.


Schiermonnikoog
Dit mooie eilandje (3 km breed en 18 km lang) in de Noordzee is niet alleen een gezellige uitgaansplek (leuke cafeetjes en dancing "de Toxbar"), maar ook een prachtig Nationaal Park. Schiermonnikoog heeft 1 dorp met dezelfde naam waar ongeveer 1000 mensen wonen. Er zijn vele wandel- en fietspaden door bossen en duinen en het heeft bovendien het breedste strand van Europa. Met een beetje geluk kun je de zeehonden-kolonie bewonderen. Neem zeker je zwemspullen mee.
Eilanderweetjes: Zondags zijn alle winkels dicht. Zaterdag en maandag zijn de winkels open van 8:30-17:00. De kroegjes gaan rond 01:00 dicht. In het dorp kun je poolbiljarten, darten en het bezoekerscentrum (over natuur en Schierse geschiedenis) bezichtigen. Paarden zijn te huur voor een tocht over het strand.

Boottijden: vrijdag gaat de boot vanaf Lauwersoog om 09:30u., 12:30u., 15:30u. en 18:30u. Maandag gaan de boten v.a. Schiermonnikoog om 10:30u., 13:30u., 16:30u. en 19.30u. Een bootkaartje (retour) kost rond de 14 euro
Fiets huren = BELANGRIJK!
Fietsenverhuur regel je zelf directmet Soepboer Rijwiel Verhuur en reserveer dan vanaf de "Veerdam". Een fiets is tijdens het weekend een aanrader, omdat de verblijfplaats ver uit het dorp is. Bij aankomst op de donderdag 3 en vrijdag 4 augustus met de boot van 12.30 uur (aankomst op Schiermonnikoog om 13.30 uur) verzorgd Veerdam-rijwielverhuur gratis vervoer van de bagage naar de verblijfplaats (let op, alleen bij deze 2 boten!!!) De prijs van de fietshuur is van vrijdag t/m maandag is rond de 14,50 euro en een dag langer iets duurder: check met Soepboer zelf: Dit is inclusief bagagevervoer tijdens de eerder genoemde boten. Maandag zet de rijwielverhuur een bagagewagen neer op de Kooiplaats rond 11.00 uur en kan men de fietsen weer terugbrengen bij de steiger en wordt de bagage gratis op de steiger geleverd (weer alleen bij deze boot van 13.30 uur!). Voor aankomst en vertrek met alle andere boten regel je je bagage zelf. Je kunt dan ook een fiets reserveren maar de bagage wordt dan niet gratis geleverd.
Om te reserveren klik hier en vermeld erbij Djembe-Drame + welke boot je op welke dag aankomt en betaal cash of met Ideal van te voren.
Boerderij de Kooiplaats:
Boerderij de Kooiplaats ligt 10 minuten fietsen vanaf de haven en 15 minuten fietsen vanuit het dorp. Een verblijf in de Kooiplaats is je begeven midden in de mooiste flora en fauna van Schier: aan de rand van de duinen en dichtbij de kwelders en strand. Gezellig met houten slaapzalen: een prachtige plek. Er zijn meerdere slaapzalen van 2-persoons, 6-persoons, 2 zalen van 14-persoons (stapelbedden), een 5-persoons appartement met 2 slaapkamers eigen keuken en balkon, 13 eigen tentplekken en 4 bungalowtenten die er reeds staan. Er is plek voor ongeveer 130 deelnemers. 
Lessen:

Djembé & Doundoun
Er zijn 4 niveaus djembé en doundoun groepen.
LET OP: Ieder jaar blijkt dat meerdere mensen zich voor een te hoog niveau inschrijven.
Besef dat je beter een plezierige workshop kunt hebben op een lager niveau dan dat je het hele weekend op je tenen moet lopen om te proberen in het niveau bij te blijven. In de tabel hieronder zie je een indicatie voor je niveau.
Beginnersgeen ervaring t/m 1 a 2 jaar ervaring
Halfgev Avan ongeveer 3-6 jaar ervaring
Halfgev Bvanaf 7 jaar ervaring
(Ver)gevorderdenIn deze groep zitten voornamelijk mensen die zelf les geven en deelnemers die jarenlang in percussiegroepen spelen en/of danslesbegeleiden.
West-Afrikaanse Dans
De dansworkshop wordt gegeven door   en wordt live begeleid door Ibou N'Diaye, ...... & Sebastiaan de Vries. Een aanrader is om met een redelijke conditie te hebben voor dit weekend want 3 uur Afrikaanse dans is best pittig. Dit jaar hebben we 1 niveau djembédans

Pilates: je hebt de mogelijkheid om extra aan je lijf te werken met de Pilateslessen van Turid Dramé. Bewustwording van de strategie van je lijf, verbeteren van je houding, verlengen en versterken van je spieren. Turid geeft de lessen emt lekkere muziek en vooral met humor. Je voelt je heerlijk na een uurtje: vrijdag 17.00-18.00, za & zo 11.00-12.00 in de Gymzaal in het dorp. 10 euro per les en je kunt ze los volgen.

Special dit jaar: Kora!
Abdoul Aziz Gob neemt 4 kora's mee om liefhebbers de beginselen van dit complexe instrument te leren. Zelf heeft hij jaren gesturdeerd met top kora spelers dus hij weet goed over te brengen hoe je het aanpakt. 3 uren voor 55 euro extra betaling

Balafoon
Paul Nas zal weer aanwezig zijn en geeft dit keer 3 uur balafoon totaal zodat het een niet te vol prgramma voor je wordt: 45 euro bij betaling voor 3 uren les. Je kunt ook alleen balafoon volgen tijdens het weekend: dan krijg je 8 uur balafoon voor dezelfde prijs als je met de djembéworkshops mee zou doen 

Sabarpercussie
Om nog meer te laten meemaken aan wat West-Afrika te bieden heeft geeft Ibou zaterdag en zondag een uur sabar percussieles. Dit is een extra aanvulling op het programma die je erbij kunt doen. Voor de 2 uren totaal betaal je 30 euro extra.

Doundounpercussie
Om nog meer te laten meemaken aan wat West-Afrika te bieden heeft geeft Moussé zaterdag en zondag een uur doundoun percussieles. Dit is een extra aanvulling op het programma die je erbij kunt doen. Voor de 2 uren totaal betaal je 30 euro extra.

Prijzen van het weekend
Deze varieren vanwege de verschillende mogenlijkheden van overnachting: Tussen de 250-400 euro incl. maaltijden, overnachtingen, lessen en feesten. Voor kinderen zijn de prijzen lager. Rekeningnummer is: IBAN: NL56 INGB 0005 3094 71 tav Stichting Djalidonkoli in Amsterdam


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu